A Polgár Judit Sakk Alapítvány új célkitűzése, hogy a világ öt kontinensén egyszerre ötmillió ember sakkozzon a Világsakkfesztivál keretein belül.

Ezt a célt tíz éven belül szeretnénk elérni a "A Sakk 1000 arca" logója alatt. Idén sikerült megtenni az első nagy lépést, a különböző rendezvények világszerte, tíz helyszínen kerültek megrendezésre: Dél-Amerikában, a Chile-i Sakk Alapítvány szervezésében, a nagyszabású rendezvényen voltak sakkszimultánok, előadások és a Rene Leterial emlékverseny. Az Egyesült Államok több helyszínen is részt vett a Világsakkfesztiválon, köztük a tradicionális SPICE Kupa a Saint Louis-e Webster Egyetemen és Floridában több verseny is megrendezésre került profi és amatőr sakkozóknak egyaránt. Ausztráliában és Új-Zelandon ezen a különleges napon, több mint 600 gyerek vett részt sakkhoz kapcsolódó eseményeken. Romániában és Szerbiában, több százan csatlakoztak a sakk ünnepnapján egyéni és csapat versenyeken, valamint kulturális programokon. Magyarországon idén Győr városa is csatlakozott a Korall Kupával, felnőtt és gyerekversenyek megrendezésével.

A Világsakkfesztivál budapesti helyszíne a Várkert Bazárban egész napos családi programot kínált, három fő kategóriaban: a sakk, az oktatás és a kultúra terén. Itt megtekinthető a hivatalos összefoglaló a széleskörű eseményekről. A Sakkpalota Kupa sakkverseny több korosztályban várta a gyerekeket; a Nemzedékek Csatáján családok játszottak egymással és mérték össze erejüket; az online USA-Magyarország vetélkedőt a Chess.com szponzorálta és közvetítette; az egész napos szimultán partikon meg lehetett mérkőzni Polgár Judittal és Zsófiával valamint a 9 éves Karácsonyi Kata és a 87 éves Bici Nénivel, ezzel is bizonyítva hogy a sakkjáték kortalan. A fő sakk szenzáció a Highlander Kupa volt az exvilágbajnok Anatolij Karpov részvételével. A rangos versenyt és a 6 millió forintos díjat az üzbég Kaszimdzhanov Rustam nyerte el.

A 3. Sakkpalota Nemzetközi Pedagógus Konferencián a pedagógusok eszmét cseréltek a képességfejlesztő sakk módszerekről, és gyakorlati Sakkpalota bemutatókat is láthattak. A konferencia előadások különleges hangsúlyt fektettek a digitális kor igényeire az oktatásban. Polgár Judit Világi Péterrel és a közönséggel beszélgetett, nővére Zsófia a kezdőket tanította sakkozni. Több ezren látogattak el a fesztiválra, ahol a gyerekek különösen élvezték a díjnyertes Sakkpalota program oktatási eszközeit és programjait. A híres művészek közül, Györfi András készített újabb remekművet és Hajós András előadásába bevonta a közönséget; a színpadon különböző gyerekprodukciók és a Sakkpalota Referencia Iskolák is szerepeltek. Az interaktiv játékok, kézműves foglalkozások és érdekes előadások mellett, a gyerekek kedvence a marcipán sakkfigurak készítése volt ezen a rangos társadalmi rendezvényen. Egy bővebb képriport az idei budapesti helyszinről megtekinthető itt. A második Világsakkfesztivál dátuma 2016. október 8. Jegyezze fel ezt az időpontot!