Az október 14-ei 3. Világsakkfesztivál sikere minden korábbit felülmúlt. A Graphisoft Park színes családi programjain közel kétezer sakkszerető ember egyszerre élte át azt a kivételes élményt, amelyet a sakk ünnepe jelent.

A magyar „Szilícium völgy” egy igazi sakkoázissá vált ezen a napon. Az eseményhez világszerte olyan országból is csatlakoztak, mint Azerbajdzsán, Mexikó és Dél-Afrika, Spanyolország, Írország, Hollandia, Nepál. A budapesti rendezvényre pedig 15 országból érkeztek vendégek: Új Zélandról, Chiléből, Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Indiából, Olaszországból, Romániából, Szlovéniából, Szerbiából, Szlovákiából, Oroszországból, Norvégiából, USA-ból, Mexikóból. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Polgár Judit, a rendezvény megálmodója és házigazdája a sakk országhatárokat és kultúrákat átívelő hagyományait hangsúlyozta, ahogyan fogalmazott: „A Sakk Összeköt Minket”.

Az esemény megnyitóján a rendezvény fővédnökének, Tarlós Istvánnak szavait Nagyné Varga Melinda a Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály főosztályvezetője tolmácsolta. Kiemelte a sakk történeti hagyományainak a jelenben és jövőben is meglévő üzenetértékét, annak társadalmi, földrajzi és időbeli összekötő kapocs szerepét. Bojár Gábor a Graphisoft Park és az AIT egyetem alapítója pedig a sakk innovatív és kreatív gondolkodásban betöltött szerepét hangsúlyozta.

A megannyi színes gyermekprogram feledhetetlen játéköröme és a szórakozás mellett megküzdöttek a „Jövő Bajnokai” is. A 15 fiatal magyar tehetség közül Demeter Dorina került ki győztesen, aki elnyerte a Polgár Judit Sakk Alapítvány által felajánlott díjat, az első helyezett és kísérője az Alapítvány költségtérítése mellett részt vehet az Isle of man 2018 sakkversenyen.

A rendezvény sikere számokban is mérhető: közel 400 sakkparti, a Polgár Judittal és Polgár Zsófiával vívott több mint félszáz szimultánjátszma, 15 ország részvétele, 4000 Szamos marcipán figura, hét órás facebook élő közvetítés, több mint 1000 kiosztott autogram a Polgár nővérektől egyaránt bizonyítja, hogy a sakk iránti rajongás örök, mint ahogyan a stratégiai, kreatív gondolkodás iránti igény is – értékelte a nap eseményeit Polgár Judit.

https://www.facebook.com/GlobalChessFestival/