Az 5. Világsakkfesztiválnak 2019. október 12-én is a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont. Több mint húszféle változatos programmal mutattuk be a sakk sokszínűségét, kihangsúlyozva négy megjelenési formáját: mint sportág, mint oktatási eszköz, illetve szerepe a tudományban és a művészetekben.

A különleges jubileumi eseményre különleges vendégek látogattak el: a három Polgár Nővér, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Vlagyimir Kramnyik, 14. Világbajnok, valamint számos művész és rock legenda.

Sakk, mint sport

Minden korosztály megtalálhatta a maga tudásszintjének megfelelő sakkversenyt a Jövő Európa-bajnokai, a Sakkpalota Kupa Tandori Dezső emlékére, a Chess Challenge versenyeken vagy a Polgár Judit és Polgár Zsófia elleni szimultánon. A Polgár Judit Sakk Alapítvány, követve küldetését, egyenlő esélyeket adott mindenkinek azzal, hogy fiúk és lányok egy mezőnyben játszhattak.

A Jövő Európa-bajnokai versenyre 11 országból érkeztek tehetséges gyerekek: Ukrajnából, Norvégiából, Fehéroroszországból, Bulgáriából, Csehországból, Romániából, Franciaországból, Hollandiából, Oroszországból, Németországból és Magyarországról.

Az eredmények itt láthatóak.

A Páros Párbaj, a sakktörténelem első Hand & Brain tornáján nagymester párosok versengtek egymással: (Natasha Regan és Matthew Sadler, Tatjana Plachkinova és Artur Kogan, Polgár Zsófia és Yona Kosashvili, valamint Marina Jugina és Mihail Marin). A játék lényege, hogy az egyik játékos (az „agy”) mondja meg, hogy a társa (a kéz) melyik bábuval lépjen, de azt nem, hogy melyik mezőre. A szórakozás mellett ez a játék is szép példája volt a női-férfi vegyes sakk létjogosultságának. A versenyt a Polgár Zsófia és Yona Kosashvili házaspár nyerte.

Vlagyimir Kramnyik, 14. Világbajnok, orosz nagymester a Bajnokok Beszélgetése elnevezésű eseményen Polgár Judittal közösen kereste a választ arra, hogy miként válhat valakiből élvonalbeli játékos. A két világklasszis a versenyzői tapasztalataik mellett a sakk tudományos, oktatási és művészeti vonatkozásairól is megosztotta a véleményét a közönséggel, illetve az élsportolói karrier és a gyermeknevelés összehangolása kapcsán a gender témája is szóba került a beszélgetésen.

A különleges beszélgetésről készült videó megtekinthető itt.

Sakk az oktatásban

Óvodás és kisiskolás gyerekek végig járhatták a Sakkjátszótér és a Sakkpalota oktatási platformok állomásait, közben kipróbálhatták a kreatív gondolkodást fejlesztő sok-sok játékot, míg szüleik megismerkedhettek Polgár Judit egyedülálló oktatási módszereivel. További 21. századi oktatási módszerek is bemutatkoztak. A Sakkmatek a játék matematikai tulajdonságait emelte ki, az OK Oktatási Központ jóvoltából pedig egy kvíz alapú versennyé alakított sakktáblán keresztül mérhették meg a látogatók a pénzügyi, a sakk és a művészeti tudásukat. A Hősök Tere kezdeményezés abban adott segítséget, hogyan dicsérjünk hatékonyan. Mindezek mellett az érdeklődők bepillantást nyerhettek a fogyatékos sakk világába is. A Chess Connects Konferencián Leontxo Garcia a sakknak az oktatásban játszott fontosságáról beszélt, míg Polgár Zsuzsa bemutatta hogyan van jelen a sportág az amerikai felsőoktatásban, kiemelve az általa alapított SPICE tanszéket.

Sakk a művészetben

A fesztivál egyedülálló helyszíne, a Magyar Nemzeti Galéria, már önmagában különleges hangulatot teremtett a változatos programokhoz. A művészeti vonalat erősítette Győrfi András festőművész is, aki a szimultán játék közben, a látogatók szeme előtt festette vászonra a sakk csodáját. De nem csak a képzőművészet, hanem a zene és a tánc is szerepet kapott egy-egy a sakk által inspirált produkcióval. A Chess Connects Konferencián a chilei énekesnő, Juga beszélt a sakk és a zene univerzális nyelvéről, illetve arról, hogy dalaiban fellelhető sakk-szimbolikáról. A Morgan Stanley Chess Cafénak Csontváry Kosztka Tivadar híres festménye, a „Taorminai görög színház romjai” című festménye adott hátteret. A gyerekek pedig kiélhették kreativitásukat a marcipán kézműveskedés közben és a festősarokban.

Sakk a tudományban

A Chess Connects Konferencia szintén első alkalommal valósult meg nagynevű tudósok és világhírű sakkjátékosok részvételével. Ken Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, arról mesélt, hogy a sakkjátékosként szerzett fiatalkori tapasztalatait miként tudta hasznosítani a karrierje során, különös tekintettel az alapok elsajátítására és az emberi tényezőre. Vizi E. Szilveszter neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a mesterséges intelligenciáról tartott előadást, és ugyanezt a témát járta körül Natasha Regan nemzetközi női mester és Matthew Sadler nagymester, az AlphaZero nevű programról szóló bestseller szerzőpárosa is.