A budapesti Testnevelési Egyetem (TE) Szenátusa az Egyetemi Doktori Tanács véleménye alapján „Doctor Honoris Causa” kitüntető címet adományozott a sakktörténet legjobb női sakkozójának, a Caissa-díjas Polgár Juditnak.

A 2014 óta önálló entitásként működő oktatási intézmény 1981 óta (de nem minden évben!) adományoz díszdoktori címet a sporttudományok és a sportdiplomácia területén kiemelkedő szakembereknek: professzoroknak, kutatóknak, oktatóknak, sportvezetőknek.

Az elmúlt szűk négy évtizedben 44 díszdoktort avattak.

A teljesség igénye nélkül: Juan Antonio Samaranch spanyol és Jacques Rogge belga sportdiplomata, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 7. és 8. elnöke, Gertrud Pfister német sportszociológus és sporttörténész, João Havelange brazil sportvezető, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egykori elnöke és John O. Holloszy (Hollosy János), az orvostudományok doktora, az amerikai St. Louis-i Washington University, School of Medicine egykori professzora és a japán Higuchi Mitsuru, a Waseda University (Japán) professzora, a Japán Nemzeti Egészségfejlesztő és Táplálkozástudományi Intézet korábbi, az Advanced Aging Research Intézet jelenlegi vezetője is a budapesti intézmény díszdoktora.

„Nekem hatalmas megtiszteltetés, a sakkvilágnak pedig mérföldkő ez a díszdoktori cím. Azért különleges és fontos ez az elismerés, mert újabb bizonyítéka annak, amit mindig vallottam és hangsúlyoztam: a sakk – sport. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állásfoglalása szerint, a hazámban, Magyarországon és számos további országban a sakk sport, de ezt még mindig sokan megkérdőjelezik. Ez az elismerés jelentős lépés afelé, hogy a sakk kapcsán folytatott diskurzust fenntartsuk, és szelíden meggyőzzük a kételkedőket: a sakk sport – és ez csak erősíti a játékkal, az oktatással, a művészetekkel és a tudománnyal fennálló, élő kapcsolatát” – mondta Polgár Judit.