HÍREK


Világsakkfesztivál 2018

"A sakk a művészet tiszta formája"

23 ország 250 helyszíne vett részt a Polgár Judit ötlete alapján negyedik alkalommal megrendezett Világsakkfesztiválon
Az eseményt a Chess.com szervezésében közel százezer ember követte


Különleges helyszín, a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont a negyedik alkalommal megrendezett Világsakkfesztiválnak október 13-án, ahol a résztvevők több száz év képzőművészeti remekei között játszhattak. A Polgár Judit ötlete nyomán életre hívott rendezvényhez 23 országból 250 helyszín csatlakozott világszerte, és a helyszínen is számos nemzet képviselői vettek részt a programokon Indiától Chiléig, Kínától az Egyesült Államokig. A fesztiválon első ízben adták át a Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess elismerést, amelyet a sakk értékeit művészi szintre emelő alkotóknak, köztük a fesztivál nyitányaként emlékezetes koncertet adó Jason Kouchak francia zeneszerzőnek és a közönséget elkápráztató chilei énekesnőnek, Jugának ítéltek oda. Díjazott lett továbbá Bogányi Gergely zongoraművész és Havadtőy Sámuel képzőművész, valamint Yoko Ono, aki novemberben New Yorkban veszi át a díjat Polgár Judittól. Andrea Bocelli, aki levélben köszöntötte a fesztivált, üzenetében hangsúlyozta, a sakk eltünteti a különbségeket; a rendezvényen ennek jegyében a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, sakktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket is bemutatták. A Twitch TV-n, amely Polgár Judit online szimultán játékát közvetítette az esemény előestéjén, közel 100 000 látogató volt. Sam Copeland a Chess.com egyik igazgatója úgy fogalmazott, hogy a szimultán online közvetítése hatalmas élmény volt a teljes sakk közösség számára, bombasztikus volt látni a képernyőn Polgár Judit dinamizmusát és energiáját.

"#A sakk összeköt minket" – Polgár Judit hitvallása járta át a negyedik Világsakkfesztivál szellemiségét. A Magyar Nemzeti Galériában megrendezett eseményen, amelynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt, a legősibb táblajáték tucatnyi arca mutatkozott be a versenysporttól a művészeten át az oktatásig, bizonyítva, hogy a sakk valóban nem ismer határokat. A budapesti rendezvényhez egyebek mellett az Egyesült Államokból, Kanadából, Kolumbiából, Mexikóból, Spanyolországból, Indiából és Nepálból is csatlakoztak helyszínek. Hollandiát egy kis sziget, a közel ezer lakosú Schiermonnikoog képviselte, amely egy napra az Isle of Chess (Sakksziget) nevet vette fel. Kiemelt partnerként Kína 200 helyszínnel képviseltette magát az idei Világsakkfesztiválon.

A fesztivál leglátványosabb eseménye Polgár Judit és Polgár Zsófia szimultán játéka volt, amelyre többszázan jelentkeztek. A két sokszoros olimpiai bajnok ellen végül közel 50 játékos ülhetett asztalhoz. A partikon a nyugdíjasoktól a legfiatalabbakig minden korosztály képviseltette magát. A rendezvény mottóját megerősítve egy látássérült kislány is asztalhoz ült, hogy összemérje tudását a Polgár-nővérekkel.

A fesztivál meghívására Argentínából érkezett Budapestre a fiatal nagymester, Damian Lemos. A vállalkozó kedvűek Csontváry Kosztka Tivadar művei között tehették próbára a képességeiket az argentin nagymester ellen. Damian Lemos a fesztivál végén elárulta, a magyar sakkpartnerek alaposan meglepték, hiszen korosztálytól függetlenül rendkívül erős ellenfelekkel találta szemben magát.

Kiemelt szerep jutott az idei fesztiválon a táblajáték oktatási funkciójának is: bemutatkoztak a Polgár Judit által gyermekek számára kifejlesztett Sakkpalota és Sakkjátszótér programok, amelyek a 21. század kihívásaira készítik fel a legfiatalabb korosztályokat, hiszen a digitális korban létszükségletté vált, hogy eligazodjunk az információáradatban. A sakk az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő játék, amely segítségével a gyerekek játékos könnyedséggel tanulhatják meg, miként dolgozzák fel azt az inger- és adattömeget, amellyel nap mint nap szembe találják magukat.

Levélben köszöntötte a fesztivált a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) frissen megválasztott elnöke, Arkagyij Dvorkovics: – A sakk egy rendkívül értékes világ, egy világ hazugságok nélkül: a művészet tiszta formája. A játék lehetőséget ad számunkra, hogy őszinte kapcsolatot alakítsunk ki önmagunkkal, és azzal, aki szemben ül velünk. A Világsakkfesztivál a látszólag különböző területek között is megtalálja a kapcsolatot, az esemény, akárcsak az alapító, Polgár Judit pályafutása, évről évre bizonyítja, hogy ha a sakkról van szó, nem léteznek határok. A fesztivál mindenkit egyesít a játékban, továbbadva számukra a sakk energiáit. Polgár Judit eszméje, hogy a sakk összeköt minket, mindannyiunk legfőbb irányelve.

Biz Chess 2018

Idén a 3. Biz Chess sakkverseny egy igazán különleges helyszínen került megrendezésre. A Bazilika szomszédságában található, 2017-ben az év szállodájává választott Ária Hotel tetőterasza kivételes és exklúzív helyszínt biztosított a nem minennapi sakkverseny számára. A kellemes környezet sok izgalmas játszmának volt szemtanúja. Üzletemberek és művészek sakk iránti szenvedélye és tudása méretetett meg ezen a napon, a játékosok a feledhetetlen játszmák szünetében is sakkszeretetüknek hódolhattak, amikor kötetlen és baráti társaságban beszélték meg a játszmák részleteit.

Az izgalmakból a nemzetközi vendégek is kivették a részüket: szoros volt a küzdelem a chilei Daniel Yarur és az indiai Ashwin Subramanian között, de végül Daniel Yarur győzelmével zárult, aki egy muránói üvegből készült arany huszárt nyert. A második helyezett egy egyedi Polgár Judit sakkészletet kapott, míg a harmadik egy Polgár Judit digitális órát és Polgar Judit sakk szakkönyv sorozatát vihette haza.

Az önfeledt és embertpróbáló játéköröm mellett a verseny résztvevői jelenlétükkel a Polgár Judit Sakk Alapítvány jövőbeni munkájához is jelentős mértékben hozzájárultak.

Ezúton is szeretnénk gratulálni a játékosoknak és köszönetet mondani a résztvevőknek. A sikerre való tekintettel már a jövő évre is kitűztük az esemény időpontját: az 5. Világsakkfesztivált megelőző nap, 2019. Oktober 11-én újra találkozunk!


Biz Chess

Az üzletemberek részére a Biz Chess címmel a Polgár Judit Sakk Alapítvány rendezett egy sakkversenyt, melyre mindig a Világsakkfesztivált megelőző napon kerül sor. Első ízben 2016-ban szerveztük meg, azzal az elgondolással, hogy mind üzletembereket mind pedig művészeket meghívjunk, olyan embereket, akik szenvedélyes sakkjátékosok.

Ezzel az eseménnyel lehetőséget szeretnénk adni a játékosoknak az önfeledt szórakozásra, valamint elősegíteni a nemzetközi kapcsolatteremtést annak a jegyében, hogy a sakk a közös nyelv. Ugyanakkor itt van lehetőség a Polgár lányokkal való beszélgetésekre is.

2016-ban 10 fővel, 5 országból voltak játékosok. A nyertes Nagy Elek lett, aki gyerekkorától versenyszerűen sakkozott, és még üzletemberként is sakkszerető maradt. Továbbá, ezzel a verseny győzelmével ünnepelte a születésnapját. Minden üzletember, aki részt vesz a versenyen, egyben támogatja is az alapítvány munkáját adományával, a művészek pedig zenés produkcióikkal gazdagítják az eseményt. Bogányi Gergely 2016-ban saját maga által tervezett zongorán játszva varázsolta el a résztvevőket a lenyűgöző Aria Hotelben.

2017-ben Jason Kouchak és JUGA szerepelt a játszmák közötti időben, különleges hangulatot teremtve. A másodjára megrendezésre kerülő esemény, 2017-ben 7 országból fogadott játékosokat: Magyarországról, Indiából, Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Chiléből és Amerikából is. A nyertes Mesterházy Ernő, magyar üzletember lett. Annak köszönhetően vált győztessé, hogy a versenyen kitartó koncentrációval küzdött.


Sakkjátszótér a legkisebbeknek

A Polgár Judit Sakk Alapítvány kiindulva abból a meggyőződéséből, hogy a sakk a stratégiai és kreatív gondolkodás záloga, amely különösen a gyermekek megértést és problémamegoldást biztosító gondolkodásának fejlődésére hat ösztönzőleg, megalkotta új óvodai programcsomagját, a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot. A Program az életkori sajátosságok figyelembe vételével, komplex megoldást nyújt az óvodás korú gyermekek fejlesztéséhez, és egyúttal nagy segítséget ad az iskolakezdésre történő felkészüléshez. A program segítségével már 5 éves kortól készíthetik fel a gyerekeket az iskolai életre és a digitális kor kihívásaira. A gyerekek játszva sajátítják el a szabályokat. Észrevétlenül fejlődik a problémamegoldó készségük, a kreativitásuk, a logikus gondolkodásuk. Kevés olyan játék van, mely a digitális eszközökkel is felveszi a versenyt, a sakk ilyen. A program három kötetes kiadványa magyar nyelven már kapható kereskedelmi forgalomban.
A Sakkjátszótér a jövő győzteseinek stratégiai játéka! Ajánljuk azoknak a szülőknek, akik tudatosan figyelemmel kísérik gyermekük fejlődését!

További információért látogasson el a www.sakkjatszoter.hu weboldalunkra.


Tovább bővül a Sakkpalota Program Pedagógus Képzési programja

A Sakkpalota Program elmúlt években elért sikere arra ösztönözte a Polgár Judit Sakk Alapítványt, hogy tovább bővítse a Program egyik tartópillérét jelentő pedagógusképzést. Ennek köszönhetően nyolc új taggal bővül a „képzők” társasága, így még több pedagógus kapcsolódhat be a Sakkpalota Program Pedagógus Képzési programjába, amelynek keretében 2013 óta már így is 1000 tanár sajátította el az általános iskolák alsó tagozatába járó gyermekek képességfejlesztését célzó program tudásanyagát. A pedagógusképzés kibővítése egyet jelent azzal, hogy még több gyermek számára adatik meg a lehetőség, hogy az oktatási program keretében megismerkedhessen a logikus és kreatív gondolkodás elősegítését, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlását szolgáló kivételesen hatékony oktatási módszertannal. Azaz tovább bővülhet a kreativitás otthonát jelentő Sakkpalota, melynek már így is több mint 10.000 kis lakója van. Már országszerte lehetőség lesz, hogy oktatási intézmények, tanárok és gyermekek lépjenek rá a stratégiai gondolkodás útjára, kielégítve ezzel a Sakkpalota Program iránt megmutatkozó, évről évre növekvő érdeklődést.


Világsakkfesztivál 2017 – „A Sakk Összeköt Minket”

Az október 14-ei 3. Világsakkfesztivál sikere minden korábbit felülmúlt. A Graphisoft Park színes családi programjain közel kétezer sakkszerető ember egyszerre élte át azt a kivételes élményt, amelyet a sakk ünnepe jelent. A magyar „Szilícium völgy” egy igazi sakkoázissá vált ezen a napon. Az eseményhez világszerte olyan országból is csatlakoztak, mint Azerbajdzsán, Mexikó és Dél-Afrika, Spanyolország, Írország, Hollandia, Nepál. A budapesti rendezvényre pedig 15 országból érkeztek vendégek: Új Zélandról, Chiléből, Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Indiából, Olaszországból, Romániából, Szlovéniából, Szerbiából, Szlovákiából, Oroszországból, Norvégiából, USA-ból, Mexikóból. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Polgár Judit, a rendezvény megálmodója és házigazdája a sakk országhatárokat és kultúrákat átívelő hagyományait hangsúlyozta, ahogyan fogalmazott: „A Sakk Összeköt Minket”.

Az esemény megnyitóján a rendezvény fővédnökének, Tarlós Istvánnak szavait Nagyné Varga Melinda a Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai, Sport, Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály főosztályvezetője tolmácsolta. Kiemelte a sakk történeti hagyományainak a jelenben és jövőben is meglévő üzenetértékét, annak társadalmi, földrajzi és időbeli összekötő kapocs szerepét. Bojár Gábor a Graphisoft Park és az AIT egyetem alapítója pedig a sakk innovatív és kreatív gondolkodásban betöltött szerepét hangsúlyozta.

A megannyi színes gyermekprogram feledhetetlen játéköröme és a szórakozás mellett megküzdöttek a „Jövő Bajnokai” is. A 15 fiatal magyar tehetség közül Demeter Dorina került ki győztesen, aki elnyerte a Polgár Judit Sakk Alapítvány által felajánlott díjat, az első helyezett és kísérője az Alapítvány költségtérítése mellett részt vehet az Isle of man 2018 sakkversenyen.

A rendezvény sikere számokban is mérhető: közel 400 sakkparti, a Polgár Judittal és Polgár Zsófiával vívott több mint félszáz szimultánjátszma, 15 ország részvétele, 4000 Szamos marcipán figura, hét órás facebook élő közvetítés, több mint 1000 kiosztott autogram a Polgár nővérektől egyaránt bizonyítja, hogy a sakk iránti rajongás örök, mint ahogyan a stratégiai, kreatív gondolkodás iránti igény is – értékelte a nap eseményeit Polgár Judit.

https://www.facebook.com/GlobalChessFestival/


Legjobb Európai Tananyag Díj

A számos magyar teljesítmények és kitüntetések mellett, a PJSA által kidolgozott Sakkpalota Pedagógiai Program elnyerte az első jelentős nemzetközi díjat, a 2015-ös Frankfurt-i Könyvvásáron. Minden évben kiállításra kerül a Legjobb Európai Tananyagok Díja (BELMA) melyeket az Európában előállított. magas színvonalú oktatási anyagokból választanak ki. Egy nemzetközi szakmai zsűri értékelte a legjobb európai termékeket és a zsűri különdíját Polgár Judit vehette át a Frankfurti Könyvvásáron, az Oktatási Fórum díjkiosztón. Az esemény házigazdája a BELMA zsűri elnöke Jean-Claude Lasnier és Helga Holtkamp, Európai Oktatási Kiadók Csoport igazgatója volt. Dr. Christoph Bläsi professzor köszöntötte a közönséget a zsűri nevében.

A tekintélyes zsűri értékelésből: "Kiváló a belső koherenciája az anyagnak: a leckék és a tananyagok egymásra épülnek, az óraterveket gondosan tervezték, a korábban megszerzett tudás aktiválásával, a tanári kézikönyv, a tankönyv és a munkafüzet nagyon jól kiegészítik egymást. Az anyagban használt sok kereszttantárgyi referencia fontos készségeket fejleszt más tantárgyakban is, mint pl. a matematika, az írás és további területeken is. A történetmesélés aspektusa, a Sakkpalotában zajló életről és lakóiról elbűvöli és motiválja a tanulókat, játékossággal fejleszti a fantáziájukat és a kreativitást."


Az első Világsakkfesztivál a PJSA szervezésében

A Polgár Judit Sakk Alapítvány új célkitűzése, hogy a világ öt kontinensén egyszerre ötmillió ember sakkozzon a Világsakkfesztivál keretein belül. Ezt a célt tíz éven belül szeretnénk elérni a "A Sakk 1000 arca" logója alatt. Idén sikerült megtenni az első nagy lépést, a különböző rendezvények világszerte, tíz helyszínen kerültek megrendezésre: Dél-Amerikában, a Chile-i Sakk Alapítvány szervezésében, a nagyszabású rendezvényen voltak sakkszimultánok, előadások és a Rene Leterial emlékverseny. Az Egyesült Államok több helyszínen is részt vett a Világsakkfesztiválon, köztük a tradicionális SPICE Kupa a Saint Louis-e Webster Egyetemen és Floridában több verseny is megrendezésre került profi és amatőr sakkozóknak egyaránt. Ausztráliában és Új-Zelandon ezen a különleges napon, több mint 600 gyerek vett részt sakkhoz kapcsolódó eseményeken. Romániában és Szerbiában, több százan csatlakoztak a sakk ünnepnapján egyéni és csapat versenyeken, valamint kulturális programokon. Magyarországon idén Győr városa is csatlakozott a Korall Kupával, felnőtt és gyerekversenyek megrendezésével.

A Világsakkfesztivál budapesti helyszíne a Várkert Bazárban egész napos családi programot kínált, három fő kategóriaban: a sakk, az oktatás és a kultúra terén. Itt megtekinthető a hivatalos összefoglaló a széleskörű eseményekről. A Sakkpalota Kupa sakkverseny több korosztályban várta a gyerekeket; a Nemzedékek Csatáján családok játszottak egymással és mérték össze erejüket; az online USA-Magyarország vetélkedőt a Chess.com szponzorálta és közvetítette; az egész napos szimultán partikon meg lehetett mérkőzni Polgár Judittal és Zsófiával valamint a 9 éves Karácsonyi Kata és a 87 éves Bici Nénivel, ezzel is bizonyítva hogy a sakkjáték kortalan. A fő sakk szenzáció a Highlander Kupa volt az exvilágbajnok Anatolij Karpov részvételével. A rangos versenyt és a 6 millió forintos díjat az üzbég Kaszimdzhanov Rustam nyerte el.

A 3. Sakkpalota Nemzetközi Pedagógus Konferencián a pedagógusok eszmét cseréltek a képességfejlesztő sakk módszerekről, és gyakorlati Sakkpalota bemutatókat is láthattak. A konferencia előadások különleges hangsúlyt fektettek a digitális kor igényeire az oktatásban. Polgár Judit Világi Péterrel és a közönséggel beszélgetett, nővére Zsófia a kezdőket tanította sakkozni. Több ezren látogattak el a fesztiválra, ahol a gyerekek különösen élvezték a díjnyertes Sakkpalota program oktatási eszközeit és programjait. A híres művészek közül, Györfi András készített újabb remekművet és Hajós András előadásába bevonta a közönséget; a színpadon különböző gyerekprodukciók és a Sakkpalota Referencia Iskolák is szerepeltek. Az interaktiv játékok, kézműves foglalkozások és érdekes előadások mellett, a gyerekek kedvence a marcipán sakkfigurak készítése volt ezen a rangos társadalmi rendezvényen. Egy bővebb képriport az idei budapesti helyszinről megtekinthető itt. A második Világsakkfesztivál dátuma 2016. október 8. Jegyezze fel ezt az időpontot!


A Sakk 1000 arca


A PJSA lehetővé teszi, hogy a fesztivál ötletgazdája, mindenidők legjobb női sakkozója, Polgár Judit egyik álma valóraváljon a Világsakkfesztivál megrendezésével október 17- én. A Világsakkfesztivál egy olyan nemzetközi szinten is egyedülálló rendezvény, amely egy 1500 éves, misztikus táblajáték, a sakk legkülönbözőbb arcait mutatja be a sport, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a szórakoztatás szemszögéből, egész napos családi programot kínálva.   

A Világsakkfesztivál célkitűzése, hogy tíz éven belül a világ öt kontinensén egyszerre ötmillió ember sakkozzon a fesztivál keretein belül; együttműködést és barátságokat alakítsanak ki a köztük lévő földrajzi távolság, nyelvi, származási, társadalmi vagy életkorbeli különbségek ellenére.

A 2007-ben útjára indult Sakkfesztiválból kinőtt világeseményhez a rendezvény honlapján csatlakozhatnak a részt venni szándékozó, különböző országokban található helyszínek, melyek az erre kijelölt napon megszervezik saját sakk-rendezvényüket és az alapkoncepció mentén haladva, de egyéni elképzeléseik szerint, kulturális egyediségük megtartásával színesítik a Világsakkfesztivál programját


2015 Augusztusi elismerések


A legmagasabb állami kitüntetést a Magyar Szent István-rendet kapta meg Polgár Judit a világraszóló sakkeredményei és az egyedülálló oktatási módszere fejlesztéséért. Röviddel ezen rangos kitüntetés átvétele után, a 2015-ös Magyar Termék Nagydíjat a Sakkpalota képességfejlesztő tankönyv és munkafüzet sorozat nyerte el! A Polgár Judit Sakk Alapítvány büszke ezekre a díjakra, és különösen arra, hogy már több mint 150 általános iskolában, a tanulók és tanárok pozitív visszajelzést adnak a Sakkpalota program gyakorlati alkalmazásáról.


Nemzetközi találkozók és konferenciák


Áprilisban elkészült a második osztályos Sakkpalota tankönyv és munkafüzet az általános iskolák részére. A Sakkpalota program híre számtalan nemzetközi találkozón és konferencián terjed, valamint a milánói EXPO világkiállításon is képviselve volt a magyar pavilonban. Judit rövid beszámolót tartott az Európai Parlament oktatási, kulturális, ifjúsági és sport tanácsának és az Európa Sakkszövetség képviselőinek Brüsszelben arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek a sakk közoktatási célokra történő felhasználásában, és hogy Magyarországon milyen komoly eredményeket értünk el ezen a téren a Sakkpalota programmal. Motivációs beszédet tartott a Google Ground Training Center egy egyedülálló kezdeményezésen, melyben beszélt a gyermekek és felnőttek oktatásáról, a női siker kulcsáról a férfiak által uralt területeken, és a technológia használatáról a digitális korban. New York-i előadások sorozata; egy sikeres TEDx előadás az Urániában; a képességfejlesztő sakk népszerűsítése Spanyolországban; előadás a római Sapienza Egyetem konferenciáján "A kreatív gondolkodáshoz vezető út" címmel, melyben a sakk és a magyar közoktatásba bekerült Sakkpalota oktatási program, kreativitást fejlesztő hatásairól számolt be a világ minden részéről érkező tudósoknak.

2014. október

A legnagyobb európai sakk eseményt rendezte meg ismét a Polgár Judit Sakk Alapítvány

Idén már 8. alkalommal került megrendezésre az Aquaprofit Sakkfesztivál. A versenyszerű sakkozástól az augusztusi sakkolimpia után visszavonult Polgár Judit által szervezett, világviszonylatban is egyedülálló Sakkfesztivál az elmúlt esztendőkben olyan rangos társadalmi eseménnyé vált, amely a stratégiai táblajáték köré építve kínál egész napos, családi szórakozást. Az esemény védnöki tisztségét idén is Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta. A Művészetek Palotájában megrendezett eseményen a kilátogató résztvevők a Tehetség határtalan elnevezéssel látványos sakk, zene és Rubik-kocka bemutatót láthattak, amelyen Gerendás Péter és fia bekötött szemmel zenélt, Bernát Balázs szintén bekötött szemmel rakta ki a Rubik kockát, míg Polgár Judit és a sakkolimpián vele egy csapatban ezüstérmet szerző Balogh Csaba a Yoko Ono, világhíres képzőművésznő által megalkotott, úgynevezett bizalom sakkban mérkőzött meg egymással. A bizalom sakk lényege, hogy a két sakkozó azonos színű bábokkal játszik, és csak emlékezetből tudja megkülönböztetni a saját bábjait az ellenfélétől. A partit egy másik tormsői ezüstérmes csapattag, Lékó Péter kommentálta.

A Sakkpalota mesés és varázslatos világa a Sakkfesztiválon is központi témaként jelent meg. A gyermekeknek szóló programok elsőszámú színtere a Sakkpalota sétány. A fesztivál egyik leglátványosabb helyszíneként újra megépült a Sakkpalota 3D, és a Sakkpalota sétányon elhelyezkedő állomásokon a gyerekeket folyamatos programok, sakkoktatás, a sakkozással kapcsolatos kézműves-mesterség, ovis foglalkozás, játszótér, vetélkedő várta. Elkészíthették a tankönyvsorozat mellékletében szereplő papír király és királynő koronát és sakkvárat. Kiszínezhették a sakkfigurákat ábrázoló zászlókat, ablakdíszeket. Játszhattak babzsák-sakkot, vagy lefényképeztethették magukat a Sakkpalota makettjében. A különböző állomásokon a feladatok elvégzésével pedig Sakk-tallérokat gyűjthettek, amelyeket aztán Sakkpalota boltjában értékes nyereményekre váltottak.

A Sakkfesztiválon megrendezésre kerülő Nemzedékek Sakk Csatája sakkversenyen legalább 20, két-három generációs csapatok versenghetnek egymással (gyerek-nagyszülő-szülő vagy gyerek-nagyszülő) konzultálva és közös döntés után megtéve a lépéseket egy másik hasonló csapat ellen.

Az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával megrendezett Sakkpalota Nemzetközi Pedagógus konferencia keretein belül az érdeklődők előadásokat láthattak a kor kihívásainak, a gyerekek gondolkodásában beálló változásoknak minden szempontból megfelelő Sakkpalota programról, a pedagógusok bevonásában rendkívül sikeres svéd sakkprogramról, a digitális korban a legkomplexebb stratégiai táblajáték oktatásában rejlő lehetőségekről, a Sakkpalota programnak a közoktatásba, a helyi tantervbe történő beillesztéséről, a Spanyolországban elért eredményekről, a gazdasági ismeretek elővetítésének lehetőségeiről.

Az eseményen neves személyiségek vettek részt, többek között Rubik Ernő, a világhírű Rubik-kocka feltalálója és Zurab Azmaiparashvili, az Európai Sakkszövetség nemrégiben megválasztott elnöke, számos olimpia bajnok, művészek, az üzleti világ vezető képviselői. A fesztivált Polgár Judit 25 táblás szimultánja zárta.

2014. augusztus

A Polgár Judit Sakk Alapítvány kidolgozta a Sakkpalota tankönyvsorozatot és tanári kézikönyvet az általános iskolák második évfolyama számára. A Tankönyvcsomag a szeptemberben induló iskolaévtől elérhető az iskolák és diákok számára. A Sakkpalota program 2013 szeptemberében, a Nemzeti Alaptantervben választható tantárgyként került bevezetésre.

2014. június

A Magyar Sakkszövetséggel együttműködésben átfogó sakk népszerűsítési kampányban vett részt az év első felében. A Magyar Sakkszövetség által kinevezett regionális képviselők, akik részt vettek a Polgár Judit Sakk Alapítvány által szervezett műhelybeszélgetésen, több mint ezer magyarországi iskolát látogattak meg. A látogatások során a sakknak az oktatásban betöltött szerepére vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki. A kérdőívek feldolgozásának eredménye azt mutatja, hogy jelentős érdeklődés mutatkozik mind a sakkal való oktatás, mind pedig a szakköri sakkoktatás iránt. A sakk népszerűsítő kampányt követően jelentős mértékben növekedett a Sakkpalota pedagógusképzésre jelentkezők száma.

2014. március

Judit bemutatja a Sakkpalota programot Grúziában

A grúz Miniszterelnök, Irakli Garibashvili fogadta Polgár Juditot, aki személyesen mutatta be az általa kifejlesztett és Magyarországon már a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült Képességfejlesztő Sakk programot, valamint a sakk népszerűsítésével kapcsolatos elképzeléseit. A találkozón Sports Minister of Georgia Levan Kipiani, grúz Sportminiszter és első helyettese Zurab Azmaiparashvili, valamint a Grúz Sakkszövetség elnöke, Georgiy Giorgadze is részt vettek. A Polgár Judit Sakk Alapítvány képviseletében Judit a grúz Oktatási miniszterrel, Tamar Sanikidzevel is találkozott, akivel a sakkpalota program Grúziában való bevezetésének pilot programjáról egyeztetett.

2013

Sakk az iskolában népszerűsítése

Hatszáz érdeklődő pedagógus számára tartott előadást Polgár Judit "Tervek - Táblák - Játékok" című Matematika Konferencián, Budapesten. Az egyórás prezentációban Judit részletesen elemezte a sakknak az oktatásban betöltendő szerepét, beszélt a Nemzeti Alaptantervbe 2013-tól válaszható tantárgyként bekerülő, a Polgár Judit Sakk Alapítvány által kifejlesztett Tehetségfejlesztő Sakk programról, az ehhez kapcsolódó tankönyvsorozat készítéséről és felépítéséről, valamint a hamarosan induló akkreditált képzésről.

A rendezvényen érkező visszajelzések ismét egyértelművé tették, hogy komoly igény van az alaptantervbe integrált gondolkodás-, és kreativitásfejlesztő program elindítására.
A Polgár Judit Sakk Alapítvány 2013-as kiemelt tevékenységei:

  • Judit az Európai Unió Polgárok európai éve 2013 kezdeményezés hivatalos nagykövete
  • ’Chess and Education’ londoni konferencián tartott sikeres előadást az alapítvány
  • Az alapítvány szervezésében a sakk népszerűsítésére Budapestre látogatott Garry Kasparov
  • Judit az EuroChess szervezésében szimultánt adott a Vakok Intézetében
  • Sakkoktatás a digitális korban – sakk applikáció
  • Judit részt vett az Új-Széchenyi Terv Tehetséghidak programjának Tudományos Tanácsadó Testületének munkájában
  • Judit közreműködött Berg Judit ’Alma’ című könyvének írásában

2013. február

Judit az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosával találkozott Brüsszelben

Polgár Judit Garri Kasparov (Európai Sakkszövetség elnöke) és Silvio Danailov társaságában találkozott Brüsszelben Androulla Vassiliou asszonnyal, a Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosával.

A “Chess in School”, vagyis a “Sakk az iskolában” program, megkapta a képviselők többségi támogatását az Európai Parlamentben. A szükséges 378 EP-képviselő helyett 415-en írták alá, hogy támogatják a kezdeményezést, köztük jó néhány magyar EP-képviselő is.

A megbeszélés során Vassiliou Asszony kiállt a program támogatása mellet és az Európai Sakkszövetséggel való együttműködésre irányuló szándékáról is biztosította a delegációt. Judit köszönetét fejezte ki Vassiliou Asszonynak, hogy elvállalta a novemberi Sakkfesztivál fővédnökének szerepét, illetve tájékoztatta a biztos asszonyt a Polgár Judit Sakk Alapítványnak a sakknak a Nemzeti Alaptantervbe való bekerülése érdekében tett eredményeiről.

2012

Sakk a Nemzeti Alaptantervben

A Polgár Judit Sakk Alapítvány már több mint egy éve dolgozik a Sakkpalota programon, és 2012 szeptemberétől számos iskolai Sakkpalota pilot-programot indít el. A készségfejlesztő sakk program mind a gyerekeknél, mind a pedagógusoknál, mind a szülőknél, mind pedig az oktatási szakembereknél sikert aratott. Az elmúlt év szeptembere óta számos magyar és határon túli iskola is folyamatosan érdeklődik a program iránt. A kezdeményezés iránt mutatkozó nagy érdeklődésre való tekintettel az Alapítvány rendszeres bemutató órákat tart, hogy a programot saját intézményükben bevezetni szándékozó pedagógusok és szakemberek számára bemutassák a módszert.