A V4 körkép a „Sakk az oktatásban - nemzetközi oktatási konferencia 2023” önálló blokkja volt a Világsakkfesztiválon. A program első részeként az együttműködő parnerek - a cseh Sakkszövetség, a pozsonyi "BCA" Sakkakadémia, a katowicei Wasko Hetman GKS Sakk Klub és a Polgár Judit Sakk Alapítvány - prezentációk formájában bemutatták a saját országukban alkalmazott legsikeresebb oktatási módszereket, ötleteket, eszközöket és tananyagokat.

Egy egész hétvégét szentelt a 9. Világsakkfesztivál annak, hogy feltárja, hogyan hozhatunk az életben jó döntéseket a sakk segítségével. A kiemelkedő előadók, a világhírű sakkinfluenszerek, sakkolimpikonok és nagymesterek mellett október 14-15-én a közönség is döntő szerepet játszott a helyszíni és online események alakulásában. A nemzetközi sakkünnepen a két nap alatt a helyszínen és online több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást.

A sakktriatlon egy új és formabontó e-sport esemény, amelyet a Világsakkfesztiválon játszottak először! A budapesti stúdióban ülő négy vegyes csapat három versenyszámban mérte össze tudását: bullet chess, feladványfejtés és tamdem sakk. A nemzetközi mezőny játékosai Dana Reizniece-Ozola & Karácsonyi Gellért, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc valamint Olga Alexandrova & Miguel Illescas voltak.

A harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi találkozó új nézőpontokból tekintett a sakk oktatásban betöltött szerepére és fontosságára, a felhasználás lehetőségeire pedig innovatív új módszereket, eszközöket és eredményeket mutatott be. Az idei központi téma a DÖNTÉSHOZATAL és az OKTATÁS volt. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések során szó volt többek között a mesterséges intelligencia és modern oktatás kapcsolatáról, a fejlődésfókuszú szemléletről (growth mindset), valamint a sakk fejlesztő szerepéről a korai gyerekkorban.

Idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a Polgár Judit Sakk Alapítvány a hagyományos BIZ Chess versenyt üzletemberek és művészek részvételével, hogy közös szenvedélyüknek, a sakknak élve, eltöltsenek egy kellemes napot, illetve támogassák az alapítvány munkáját. Az eseménynek a Four Seasons Hotel gyönyörű épülete adott otthont október 13-án, a 9. Polgár Judit Világsakkfesztivál előrendezvényeként.

A Polgár Judit Sakk Alapítvány 2023 januárjában Mesterkurzust indított Polgár Judit vezetésével azon tehetséges fiatal magyar sakkozók számára, akik potenciálisan bekerülhetnek a 2024-es budapesti Sakkolimpián induló magyar csapatok egyikébe.