Egy egész hétvégét szentelt a 9. Világsakkfesztivál annak, hogy feltárja, hogyan hozhatunk az életben jó döntéseket a sakk segítségével. A kiemelkedő előadók, a világhírű sakkinfluenszerek, sakkolimpikonok és nagymesterek mellett október 14-15-én a közönség is döntő szerepet játszott a helyszíni és online események alakulásában. A nemzetközi sakkünnepen a két nap alatt a helyszínen és online több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást.Rendhagyó hibrid sakkszimultánnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak a Nemzeti Galériába, ahol Polgár Judit 29 kiválasztott játékos, valamint Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer és az ő közösségük ellen játszott. A döntéshozatal itt is nagy szerepet játszott, mivel az influenszerek a saját követőiket kérdezték, hogy mi legyen Judit ellen a következő lépés. Az egyik legizgalmasabb program a Nagy Döntéshozatal közösségi sakkpartivolt, ahol Judit és az említett influencerek mellett olyan nagymesterek is bekapcsolódtak a játékba, mint Vaszilij Ivancsuk, Miguel Illescas és David Howell. A legkisebbek Polgár Judit legújabb könyvéből, a Sakkpalota - Bumm Bástya kalandjai-ból hallgathattak meg részleteket, valamint kipróbálhatták a Sakkpalota Kalandpálya képességfejlesztő játékait.

A fesztivál másnapján online zajlott a nemzetközi sakk-oktatási csúcstalálkozó (Educational Chess Summit), ahol többek közt Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő és dr. Barry Hymer, a Cumbriai Egyetem Pszichológia az Oktatásban professzora beszélt a sakk és a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről, valamint egyéb innovatív fejlesztő módszerekről. A csúcstalálkozóra összesen hat kontinensről érkeztek előadók.

Több mint 200 ezren követték a rendhagyó e-sport eseményt, a sakktriatlont, ahol négy vegyes csapat három versenyszámban mérte össze tudását. A sakkolimpikon párosok (Karácsonyi Gellért & Dana Reizniece-Ozola, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc, Miguel Illescas & Olga Alexandrova) formabontó vetélkedőjét végül a Mighty Fox csapata nyerte Gaál Zsókával és Berkes Ferenccel.