OKTATÁS


Az Európai Parlament 2012-ben nyilatkozatot adott ki a sakk iskolai bevezetésének támogatásáról. Az Európai Uniós szakmai bizottság tagjaként Polgár Judit egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Polgár Judit Sakk Alapítvány Magyarországon négy évfolyamra szóló képességfejlesztő sakk kerettantervet készített az általános iskolák alsó tagozata számára. A Nemzeti Alaptantervben 2013-tól válaszható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be a hagyományos tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását.

A PJSA alapvető célkitűzése, hogy a gyerekek és fiatalok számára az egész világon lehetővé tegye, hogy egyedi és komplex tanterv segítségével megismerkedhessenek a sakkjáték valamennyi képességfejlesztő hatásával. A PJSA igyekszik előmozdítani, hogy a sakkjáték megtanulása, mint tanulást elősegítő eszköz, a tanmenet része, illetve délutáni foglalkozások tárgya legyen az óvodákban és iskolákban. A Polgár Judit Sakk Alapítvány ​támogatásával rendszeresen tartott ​30 órás akkreditált pedagógus képzések átfogó ismereteket nyújtanak a módszer elemeiről, és napi gyakorlatban alkalmazható ötletekkel, megoldásokkal segítik a képességfejlesztő sakk oktatása iránt érdeklődő sakkoktatók és pedagógusok munkáját. Az 2016-os év elején, már 450 PJSA képzett akkreditált pedagógus használja a Sakkpalota programot 200 iskolában.

Oktatási elismerések
A Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő sakk tankönyv és munkafüzet sorozat elnyerte a 2015-ös Magyar Termék Nagydíjat. Ugyanebben az évben sikerült az első nagy nemzetközi díjat is megnyerni a PJ Sakkpalota 1 általános iskola könyvsorozattal! Minden évben kiállitásra kerül a Legjobb Európai Tananyagok Díja (BELMA) melyeket az Európában előállított. magas színvonalú oktatási anyagokból választanak ki. Egy nemzetközi szakmai zsűri értékelte a legjobb európai termékeket és a zsűri különdíját Polgár Judit vehette át a Frankfurti Könyvvásáron, az Oktatási Fórum díjkiosztón.