Gambit Projekt


Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

A GAMBIT projekt célja, hogy a 7-12 éves gyermekek körében - különös tekintettel a lányokra és a vidéki településeken élőkre - a sakkozást népszerűsítse, valamint a sakk-klubok oktatói számára olyan szakmai továbbképzést nyújtson, melynek segítségével a gyerekek jobban motiválhatóak, illetve a lemorzsolódás mérsékelhető. A sakkon keresztül a projekt nagy hangsúlyt fektet az ún. komplex képességfejlesztésre is.
A projektet 3 európai ország 3 alulról szerveződő sakk klubja és a Polgár Judit Sakk Alapítvány, mint a szakmai továbbképzést biztosító szervezet valósítja meg. A projekt során 3 oktatási és tudásmegosztási foglalkozásra (országonként egy-egy), valamint több online képzésre kerül sor. A képzés tananyaga és módszertana a klubok igényeinek felmérése után, ezekhez igazítva kerül kidolgozásra.

A GAMBIT projektben érintettek száma: 139 gyermek, és több mint 20 edző.

A projekt céljai:

  • Több 7-12 év közötti gyermek sportoljon aktívan.
  • Növekjen a sportágban a lányok száma.
  • A kevésbé központi, távolabbi területeken élők társadalmi integrációjának javítása.
  • Jól képzett és felkészült sakkoktatók hatékony szakmai eszköztárral.
  • A sakk-klubok kapacitásának fejlesztése képzett oktatókkal, valamint olyan módszertannal, ami fejleszti a motivációt és csökkentheti a lemorzsolódást.
  • A rendszeres sakkoktatásban részt vevő gyermekek számára komplex képességfejlesztés, jobb iskolai és szociális kompetenciák.
  • A sakk, mint sportág ismertségének és megértésének növelése, a sakk oktatásban rejlő lehetőségek, egészségügyi előnyei és a jobb társadalom megteremtésének lehetőségei európai szinten.

A projekt az eredményeket és a levont tanulságokat fenntartható eszközökkel, például a szervezetek weboldalain, a közösségi médiában, valamint a Polgár Judit Világsakkfesztiválon tartott projektbemutatóval, valamint az egész projektet ismertető, a spanyolországi GAMBIT zárórendezvényen bemutatott videóval fogja terjeszteni.

Résztvevők:


Program és utazás:

A Gambit projekt 2024. február 1-jén kezdődött és 2025. július 31-én fejeződik be.

A projekt 3 utazást foglal magában a projektben részt vevő 3 európai uniós országba, nevezetesen:

1. utazás: 9-12/5/2024 - GÖRÖGORSZÁG.
2. utazás: szeptember 2024 - MAGYARORSZÁG
3. utazás: június/július 2025 - SPANYOLORSZÁG


A GAMBIT Erasmus+ projekt részeként a Polgári Judit Sakk Alapítvány 2024. május 9-12. között részt vett az első tudásmegosztó és csereutazáson a krétai Heraklionban. Görög, spanyol és magyar sakkedzőknek tartottunk képzést, amelynek középpontjában az állt, hogyan lehet a gyerekeket motiválni és a létszám lemorzsolódását megfékezni. A képzés tematikája nagyrészt Polgár Judit: Legyél te is bajnok! c. könyve alapján épült fel. Az edzők képzése mellett, gyerekek is aktív részesei voltak a 4 napos programnak: játékos sakkórákba, versenyekbe, szimultánjátékba kapcsolódtak be, valamint a strandon felállított óriás sakktáblán játszottak hand & brain partit. Mindenki számára szórakoztató és tanulságos volt az utazás. Köszönjük Kostasnak és a Leon Kantia csapatának a fantasztikus élményt!V4 Oktatási Sakkcsúcs


A projekt a Visegrádi Alaptól támogatásával valósul meg

Időpont: 2023. október 14-15.

A projekt leírása:

Projektünk fő célja a tudás, az erőforrások és a legjobb gyakorlatok megosztása, valamint a regionális együttműködés ösztönzése a sakk népszerűsítése és sikeres megvalósítása érdekében a V4 országok oktatási programjaiban. Ennek eléréséhez teljes mértékben meg kell ismernünk az ilyen programok jelenlegi helyzetét az egyes országokban, össze kell gyűjtenünk a sikeres kezdeményezéseket, és fórumot kell teremtenünk mind a sakk iskolai bevezetésének fő akadályainak, mind az ezek enyhítését célzó stratégiáknak és eszközöknek a megvitatására. A partnerek, mint a sakkoktatás küldetésének vezetői saját országukban, egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy ilyen vitát kezdeményezzenek, tekintve, hogy mind a tudás, mind a hálózati tőke birtokában vannak a fő problémák azonosításához.

Első lépésként átfogó kutatást végzünk a régió sakkoktatási programjairól, bevonva a főbb érdekelt feleket, például a szövetségeket és az oktatási szervezeteket. A kutatás döntő fontosságú adatokkal fog szolgálni számunkra a különböző kezdeményezések legfontosabb kérdéseiről és sikertényezőiről. A V4 oktatási sakkcsúcson a résztvevők (meghívott szakértők és a közönség) megvitatják ezeket a kérdéseket, valamint a legújabb innovációkat, sakkoktatási modelleket és a nemzeti legjobb gyakorlatokat.

A partnerek listája:


A projekt koordinátora: Füleky Ági, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projektet Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alaptól kapott pályázati forrásból. Az Alap küldetése az, hogy előmozdítsa az ötleteket a fenntartható regionális együttműködés előmozdítása Közép-Európában.

Dátum: 2023. február 23.

A 4 partner első online találkozójára februárban került sor. A Polgár Judit Sakk Alapítvány bemutatta a projektet és felvázolta a megvalósítás menetét. A projekt első része egy részletes kutatás és elemzés elkészítése a sakk oktatásban való jelenlegi helyzetéről a V4 országokban. A kutatásban 2 fő részre fogunk összpontosítani: Mennyiségi adatok gyűjtése az egyes országok sakkoktatási programjairól (pl. az ilyen programokat kínáló óvodák/iskolák/akadémiák száma, a képzett tanárok száma stb.) az érdekeltek számára készített és kiküldött felmérés és az íróasztal-kutatás segítségével, valamint e programok jellemzőinek (oktatási módszerek, eszközök, finanszírozás, kihívások az érdekeltek szerint stb.) kutatása és elemzése.


Időpont: 2023. május 5.

Az óvodáknak, iskoláknak, sakk-kluboknak, sakkakadémiáknak és szabadidőközpontoknak szóló felmérés kérdéseit összeállítottuk, valamennyi partner átnézte, majd mind a négy visegrádi országban kiküldte az érdekelteknek. A kérdőívek beküldési határideje május vége.
Időpont: 2023. július 15.

A JPCF és a partnerek által végzett részletes kutatás és elemzés a sakk oktatásban való jelenlegi helyzetéről a V4 országokban

A V4 országok részletes felmérésében összesen 2405 intézmény és szervezet válaszolt a kérdésekre, amelyek közül 1375-en nyilatkoztak úgy, hogy valamilyen formában foglalkoznak sakkoktatással. A válaszadók között voltak óvodák, iskolák és sakk-klubok/akadémiák.

A legfontosabb következtetések: A sakkoktatás és -fejlesztés számos pozitív hatással van az egyénekre és a társadalomra, javítja a kognitív készségeket, a problémamegoldó képességeket és a szociális interakciókat. Annak érdekében, hogy a sakk még inkább motiválóvá és kihívást jelentővé váljon a gyermekek számára, olyan lehetőségeket lehet megvizsgálni, mint az online partneriskolák, az értékek népszerűsítése, a sakkhoz való könnyebb hozzáférés, az iskolai sakkprogramok, a délutáni műhelyek, valamint a sakk klubok és versenyek. A széles körű elterjedéshez pénzügyi forrásokra van szükség, beleértve a tanárok képzését, a felszerelések beszerzését és a versenyek támogatását. A kihívások közé tartozik az edzők, a képzett tanárok és a pénzeszközök hiánya. A sikerhez elengedhetetlen az összetartó csapat, az átfogó oktatási anyagok és az online sakkozás előtérbe helyezése.

Olvassa el teljes jelentést vagy az összefoglalót.2023. Szeptember 25.

V4 KÖRKÉP – SAKK AZ OKTATÁSBAN - 2023. október 15., 13.00 online

Gondolkodj globálisan, cselekedj helyben!
A V4 körkép a „Sakk az oktatásban - nemzetközi oktatási konferencia 2023” önálló blokkja a 9. Polgár Judit Világsakkfesztiválon. Az angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés fő célja a tudás, az erőforrások és a legjobb gyakorlatok megosztása, a regionális együttműködés ösztönzése, a sakk népszerűsítése, valamint a sakkhoz kapcsolódó programok sikeres megvalósítása a V4 országok oktatásában. Témák: az egyes országokban alkalmazott legsikeresebb oktatási módszerek, ötletek, eszközök, tananyagok és ezek adaptálási lehetőségei a többi országban, a már megosztott közös programok kihívásai – finanszírozás, képzések, promóció –, és a jövőbeni együttműködési lehetőségek.

Előadók és résztvevők:

Mgr. Michal Vrba (Szlovákia)
a Pozsonyi Sakk Akadémia alapítója

Dipl Ing. Martin Hunčár (Szlovákia)
a Pozsonyi Sakk Akadémia edzője

Mgr. Venuše Souralová (Csehország)
a Cseh Sakkszövetség projektmenedzsere

Mgr. Lenka Kůsová (Csehország)
a cseh Női Sakk Bizottság elnöke

Lukasz Turlej (Lengyelország)
a Nemzetközi Sakkszövetség főtitkára, a Wasko Hetman GKS Katowice elnöke

Marlena Chlost (Lengyelország)
a ChessGrow program alapítója

Polgár Judit (Magyarország)
nagymester, sakkolimpiai bajnok, oktatási nagykövet

Farkas Andrea (Magyarország)
oktatási koordinátor, a Sakkjátszótér program fejlesztője


2023. October 5.

SAJTÓKÖZLEMÉNY