Idén már 8. alkalommal került megrendezésre az Aquaprofit Sakkfesztivál.

A versenyszerű sakkozástól az augusztusi sakkolimpia után visszavonult Polgár Judit által szervezett, világviszonylatban is egyedülálló Sakkfesztivál az elmúlt esztendőkben olyan rangos társadalmi eseménnyé vált, amely a stratégiai táblajáték köré építve kínál egész napos, családi szórakozást. Az esemény védnöki tisztségét idén is Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa vállalta. A Művészetek Palotájában megrendezett eseményen a kilátogató résztvevők a Tehetség határtalan elnevezéssel látványos sakk, zene és Rubik-kocka bemutatót láthattak, amelyen Gerendás Péter és fia bekötött szemmel zenélt, Bernát Balázs szintén bekötött szemmel rakta ki a Rubik kockát, míg Polgár Judit és a sakkolimpián vele egy csapatban ezüstérmet szerző Balogh Csaba a Yoko Ono, világhíres képzőművésznő által megalkotott, úgynevezett bizalom sakkban mérkőzött meg egymással. A bizalom sakk lényege, hogy a két sakkozó azonos színű bábokkal játszik, és csak emlékezetből tudja megkülönböztetni a saját bábjait az ellenfélétől. A partit egy másik tormsői ezüstérmes csapattag, Lékó Péter kommentálta.

A Sakkpalota mesés és varázslatos világa a Sakkfesztiválon is központi témaként jelent meg. A gyermekeknek szóló programok elsőszámú színtere a Sakkpalota sétány. A fesztivál egyik leglátványosabb helyszíneként újra megépült a Sakkpalota 3D, és a Sakkpalota sétányon elhelyezkedő állomásokon a gyerekeket folyamatos programok, sakkoktatás, a sakkozással kapcsolatos kézműves-mesterség, ovis foglalkozás, játszótér, vetélkedő várta. Elkészíthették a tankönyvsorozat mellékletében szereplő papír király és királynő koronát és sakkvárat. Kiszínezhették a sakkfigurákat ábrázoló zászlókat, ablakdíszeket. Játszhattak babzsák-sakkot, vagy lefényképeztethették magukat a Sakkpalota makettjében. A különböző állomásokon a feladatok elvégzésével pedig Sakk-tallérokat gyűjthettek, amelyeket aztán Sakkpalota boltjában értékes nyereményekre váltottak.

A Sakkfesztiválon megrendezésre kerülő Nemzedékek Sakk Csatája sakkversenyen legalább 20, két-három generációs csapatok versenghetnek egymással (gyerek-nagyszülő-szülő vagy gyerek-nagyszülő) konzultálva és közös döntés után megtéve a lépéseket egy másik hasonló csapat ellen.

Az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával megrendezett Sakkpalota Nemzetközi Pedagógus konferencia keretein belül az érdeklődők előadásokat láthattak a kor kihívásainak, a gyerekek gondolkodásában beálló változásoknak minden szempontból megfelelő Sakkpalota programról, a pedagógusok bevonásában rendkívül sikeres svéd sakkprogramról, a digitális korban a legkomplexebb stratégiai táblajáték oktatásában rejlő lehetőségekről, a Sakkpalota programnak a közoktatásba, a helyi tantervbe történő beillesztéséről, a Spanyolországban elért eredményekről, a gazdasági ismeretek elővetítésének lehetőségeiről.

Az eseményen neves személyiségek vettek részt, többek között Rubik Ernő, a világhírű Rubik-kocka feltalálója és Zurab Azmaiparashvili, az Európai Sakkszövetség nemrégiben megválasztott elnöke, számos olimpia bajnok, művészek, az üzleti világ vezető képviselői. A fesztivált Polgár Judit 25 táblás szimultánja zárta.