A PJSA lehetővé teszi, hogy a fesztivál ötletgazdája, mindenidők legjobb női sakkozója, Polgár Judit egyik álma valóraváljon a Világsakkfesztivál megrendezésével október 17-én.

A Világsakkfesztivál egy olyan nemzetközi szinten is egyedülálló rendezvény, amely egy 1500 éves, misztikus táblajáték, a sakk legkülönbözőbb arcait mutatja be a sport, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a szórakoztatás szemszögéből, egész napos családi programot kínálva.   

A Világsakkfesztivál célkitűzése, hogy tíz éven belül a világ öt kontinensén egyszerre ötmillió ember sakkozzon a fesztivál keretein belül; együttműködést és barátságokat alakítsanak ki a köztük lévő földrajzi távolság, nyelvi, származási, társadalmi vagy életkorbeli különbségek ellenére.

A 2007-ben útjára indult Sakkfesztiválból kinőtt világeseményhez a rendezvény honlapján csatlakozhatnak a részt venni szándékozó, különböző országokban található helyszínek, melyek az erre kijelölt napon megszervezik saját sakk-rendezvényüket és az alapkoncepció mentén haladva, de egyéni elképzeléseik szerint, kulturális egyediségük megtartásával színesítik a Világsakkfesztivál programját