Az idei, 5. Világsakkfesztiválon, 2019. Október 12-én rendeztük meg első alkalommal a „Chess Connects” konferenciát. A konferencia célja az volt, hogy megmutassa a sakk sokszínűségét: Hogyan jelenik meg a művészetekben, hogyan járul hozzá a tudományhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogy hogyan fejlődik mint sportág.

ELŐADÁSOK:

"How chess has helped me in life"
Kenneth Rogoff közgazdász, Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza arról mesélt, hogy a sakkjátékosként szerzett fiatalkori tapasztalatait miként tudta hasznosítani a karrierje során, különös tekintettel az alapok elsajátítására és az emberi tényezőre.

“Chess and Happiness”
Dr. Daniel Yarur üzleti tanácsadó, pénzügyi szakember a sakk és a boldogság kapcsolatáról beszélt.

"Chess, Positive Thinking with no limits for improvement!"
Arthur Kogan nagymester, edző azt fejtegette, milyen sokat számít a hozzáállás és a pozitív gondolkodás a sakkban és az életben egyaránt.

"The SPICE Story – dominating College Chess"
Polgár Zsuzsa nagymester, edző, szerző bemutatta hogyan van jelen a sportág az amerikai felsőoktatásban, kiemelve az általa alapított SPICE tanszéket.

"Mind and Artificial Intelligence stored in computer: their role in chess"
Prof. Dr. Vizi E Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a mesterséges intelligenciáról tartott előadást.

"AlphaZero, chess and AI learning"
Mathew Sadler nagymester és Natasha Regan női nemzetközi mester, szerzőpáros a mesterséges intelligenciáról, valamint az AlphaZero programról, ami 100 játszámában veretlenül legyőzte a Stockfish sakkprogramot.

"The educational power of chess"
Leontxo Garcia sakk szakújságíró a sakk 21. századi oktatási lehetőségeit vonultatta fel, kiemelve a sakk oktatásának jelentőségét, hogyan segíthet a sportág megküzdeni a jövő kihívásaival.

"Champions Talk"
A Champions Talk (Bajnokok Beszélgetése) keretében Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója kérdezi az ex-világbajnok Vlagyimir Kramnyikot. Megvitatták többek között, hogy hogyan lehet a sportág élére kerülni, hogyan maradhat kiegyensúlyozott egy profi játékos, illetve hogyan látja egy volt világbajnok a sakkot olyan kontextusokban, mint: művészet, tudomány, oktatási eszköz és versenysport

A beszélgetés megtekinthető ITT

"Chess & Music: Emotions and Symbols explored through Songs"
Juga énekesnő, dalszerző a sakk és a zene uviverzális nyelvét hasonlította össze.