Október 10-én hatodik alkalommal rendeztük meg a Világsakkfesztivált, a pandémia miatt idén egy különleges online platformon, több mint 40 programmal.

Olyan sakk legendákkal találkozhattunk a nappalinkból bekapcsolódva mint Garri Kaszparov, a Polgár-nővérek, Vlagyimir Kramnyik, John Nunn, Jan Timman vagy Simen Agdestein. A nap folyamán 50 izgalmasabbnál izgalmasabb előadó szólalt meg, köztük olyan nemzetközi szaktekintélyek mint Fernando Moreno pszichológus, Fa Nándor vitorlázó, vagy Scott Rosenfelt a Critical Thinking (2020) című amerikai film producere. Két interaktív csatornán sakkfeladványok, matematikai és kódolási programok várták a digitális felület közönségét; a versenyekre és sakk partikra - melyek közül különös érdeklődés kísérte Polgár Judit és Polgár Zsófia szimultán játékát - a jövő bajnokaitól az amatőrökig minden korosztályból regisztráltak. Egész nap láthatóak voltak az esemény virtuális galériáiban bemutatott művészeti kiállítások, és a külön film csatornán vetített sakk-tematikájú filmek. A fesztiválon az oktatás kiemelt szerepet kapott. A neveléssel, pszichológiai módszerekkel és gyakorlati tanácsokkal foglalkozó oktatási tematikájú események a gyerekeket, szülőket és a pedagógusokat szólították meg. Aki lemaradt az élő eseményről, az a programok nagy részét archív formában a globalchessfestival.com oldalon megtekintheti.

Ízelítő a fesztivál legizgalmasabb pillanataiból

Csúcstalálkozó: Polgár Judit Garri Kaszparovval beszélgetett kettejük közös emlékeiről, a női sakk fejlődéséről, valamint a legendás orosz világbajnok egyéniségéről és stílusáról.

A beszélgetés megtekinthető itt: Csúcstalálkozó / Polgár Judit vendége: Garri KASZPAROV

A Polgár Judit Sakk Alapitvány ismét átadta a Goodwill Ambassador of Chess díjakat a sport, oktatás, tudomány és művészet témájában Simen Agdestein norvég (Goodwill Ambassador of Chess as a Sport), Oscar Panno argentin (Goodwill Ambassador of Chess in Education), Jan Timmann holland (Goodwill Ambassador of Art in Chess) és John Nunn brit (Goodwill Ambassador of Science in Chess) sakknagymesternek. A sportolók rövid interjúban meséltek a díj átadójának, Polgár Juditnak pályafutásuk meghatározó állomásairól.

Videók a díjátadóról:

Simen Agdestein - Goodwill Ambassador of Chess as a Sport
Oscar Panno - Goodwill Ambassador of Chess in Education
Jan Timmann - Goodwill Ambassador of Art in Chess
John Nunn - Goodwill Ambassador of Science in Chess


Gratulálunk a nyerteseknek!

A fesztiválon gyerekek a világ minden részéről Sakkpalota Kupán mérhették össze tudásukat, a versenyben Bartha Máté és Noam Sason végzett az első helyen. Az amatőr felnőtt játékosoknak meghirdetett Chess Challenge sakkverseny győztese Kiss Máté József lett. Míg a fiatal korosztály legjobbjainak szóló Online Ifjúsági Interkontinentális Csapatkupán Ázsia aratott diadalt.

Girls Power

A hagyományokhoz híven a sakk művészeti vonatkozásairól is szó volt a fesztiválon: tárlaton mutatkoztak be David Llada, a világ egyik legnevesebb sakk-fotósának munkái; a Girl Power című kiállítás anyagát virtuális galériában lehetett bejárni.

Filmes válogatással is készültek a szervezők, melynek részeként látható volt Jossi Aviram Polgár lányok című dokumentumfilmje, amely a család történetén túl a gyermeknevelés, a nemek közötti egyenlőség és a teljesítménykényszer problematikájával foglalkozik, illetve Szabó Imre Polgár Juditról készült portréfilmje is, mely minden idők legjobb női sakkozójának legfontosabb szakmai pillanatait eleveníti fel.

A Polgár-lányokkal a fesztiválon is lehetett találkozni: a rendezvény ötletgazdája testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal mesélt pályafutásuk mérföldköveiről, egyéni és közös céljaikról Yasser Seirewan nagymesternek.

Halhatatlan Sportolók Kerekasztala

Sportszerűségről szólt az a különleges online kerekasztal beszélgetés, melyet a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének három legendás tagjával tartottak a Világsakkfesztivál keretében. Polgár Judit, aki 26 éven keresztül vezette a felnőtt női világranglistát, Fa Nándor legendás vitorlázó, aki ötször kerülte meg a Földet, és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző beszélgetésük során motivációról és kitartásról is megosztották egymással gondolataikat.

A beszélgetés megtekinthető itt: Halhatatlan Sportolók Kerekasztala

Sakkfeladványok és kódolás interaktív szobákban

A sakk fontos szerepet játszik a Világsakkfesztivál fő támogatója, a Morgan Stanley életében is. A vállalatnál számos aktív játékos dolgozik, köztük nemzetközi és FIDE mesterek, és rendszeresen rendeznek helyi, illetve irodák közötti tornákat, amelyek a csapatszellemet is erősítik. A vállalat munkatársaival a Világsakkfesztiválon három szobában is találkozni lehetett, Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője pedig előadást is tartott a témában.